Gravedona

Gravedona, gelegen in een prachtige baai in een sierlijke bocht van het Comomeer, is ’s zomers een belangrijk toeristencentrum. Het stadje aan de voet van groene heuvels is een uitstekende uitvalsbasis voor het verkennen van het noordelijke deel van het Comomeer.

Gravedona (3000 inwoners) heeft een karakteristiek oud centrum met smalle steegjes, steile trappen, oude en dicht op elkaar gebouwde huisjes en poorten die nog stammen uit de oudheid. De gezellige boulevard met leuke terrasjes en winkeltjes is onlangs gerenoveerd.

Gravedona Comomeer

Het stadje was vroeger een belangrijk religieus centrum en dat is nog te zien in een aantal prachtige kerken: Santa Maria del Tiglio, San Vincenzo, Santa Maria delle Grazie en SS. Gusmeo en Matteo. Aan de oevers van het Comomeer staat het indrukwekkende Palazzo Gallio met zijn vier torens.

Must-see & must-do Gravedona

Vuurwerk Comomeer - Gravedona

Omgeving van Gravedona

In de nabije omgeving bevinden zich de karakteristieke dorpjes Dongo, Peglio en Livo, alsmede enkele routes voor bergwandelingen bijv. op de Monte Duria (2264m).

Tegenover Gravedona ligt het schiereiland van Piona en de Monte Legnone. Ten noorden van Gravedona ligt het leuke dorp Domaso vanwege de betrouwbare winden bekend als de beste plaats aan het Comomeer voor windsurfen.

Bezienswaardigheden:

  • Kerk van Santa Maria del Tiglio, uit de twaalfde eeuw, is één van de meest belangrijke gebouwen in de omgeving. Gebouwd in Romaanse stijl op een grasveld langs het meer. Deze kerk heeft een bijzondere klokkentoren die in de voorgevel is opgenomen.
  • Kerk van San Vincenzo, gebouwd rond het jaar duizend, met zijn antieke grafkelder, twee inscripties uit de zesde eeuw en een elegante gouden kruis.
  • Kerk van S. Maria delle Grazie, op een fraaie plaats halverwege de helling aan het meer, van binnen rijk bekleed met fresco’s uit de Renaissance van Lombardijnse school.
  • De Romaanse kerk van de Santi Gusmeo en Matteo, omgeven door een betoverend park, en van binnen verfraaid met karakteristieke versieringen en een magnifieke fresco van de “Fiamminghino”.
  • Palazzo Gallio, uniek met zijn vier torens, is gebouwd in 1580 in opdracht van de Kardinaal Tolomeo Gallio en doet tegenwoordig dienst als stadhuis. Dit prachtige bouwwerk, ook wel ‘Villa der Verrukkingen’ genoemd, heeft een vierkante plattegrond en is omgeven door terrastuinen in Engelse stijl met enkele Renaissance invloeden. Open van maandag tot vrijdag van 9.30 tot 16.30 uur. Toegang gratis.

Palazzo Gallio Gravedona - Comomeer

Te doen:

Op 15 augustus (Maria ten Hemelvaart) is hier een grandioos vuurwerkspektakel te zien. Vooraf gegaan door een optocht met versierde boten.

Daarnaast is er elke 1ste en 3de woensdag van de maand een markt in Gravedona.

Nieuws

Events juli & augustus 2019

Ben je in de zomermaanden bij het Comomeer op vakantie? Hier vind …

Stakingen en verkeerscontrole juli 2019

Comomeer & Milaan | Juli is de maand dat vele toeristen naar Italië trekken. …

Noodweer bij het Comomeer

Dervio, Como & Valtellina | De afgelopen dagen heeft het flink gestormd bij het Comomeer …

Meer nieuws