Premana - Dervio - noodweer juni 2019

Dervio, Como & Valtellina | De afgelopen dagen heeft het flink gestormd bij het Comomeer en hierdoor is het niveau van het meer in een keer enorm gestegen. Door de grote hoeveelheid water zijn er modderstromen ontstaan en is er gevaar voor aardverschuivingen.

Dervio | In Dervio is zojuist de noodtoestand uitgeroepen. Alle bewoners moeten hun huizen verlaten omdat de dam van Premana op doorbreken staat. Inmiddels loopt er al water over de dam. Onderstaande video laat zien hoe de situatie momenteel in Premana is.

In Dervio zelf is de rivier Varonne buiten haar oevers getreden. De SP72 die door het dorp loopt is afgesloten. Onderstaand een video van de situatie in Dervio.

Door de noodtoestand en het vele water rijden er momenteel ook geen treinen tussen Colico en Lecco.

Como | Ook in Como zorgt de stijging van het water voor overlast. In één nacht is het water van het Comomeer met 6 cm gestegen. Twee rijbanen op Piazza Cavour zijn afgesloten, waardoor de nodige file ontstaat.

Valtellina | Ook in Valtellina en Valchiavenna heeft het noodweer toegeslagen. Vooral richting de Splügen. Hier is het gebied bij San Giacomo Filippo, bij de Gallivaggio pas overstroomd. Vorig jaar in mei vond hier een grote aardverschuiving plaats. Ook nu is het gebied het zwaarst getroffen.

De weg is nu niet meer toegankelijk en is volledig ondergelopen door modder en puin uit de naastgelegen rivier de Liro.

Acquafraggia | Vlakbij Chiavenna ligt de prachtige waterval van Acquafraggia. Ook deze waterval is nu niet meer te herkennen. Door het noodweer is de waterval veranderd in een woest stromende waterval, zie onderstaande video.

Madesimo | Ook is er een aardverschuiving geweest bij Isola op de SS36 Spluga tussen Campodolcino en Madesimo. Hierdoor is Madesimo vanuit Lombardia nu lastig bereikbaar.

Delebio | In Delebio dreigt de Lesina rivier over te lopen. De brandweer is ter plaatse om de veiligheid te beoordelen en om eventueel de weg hier af te sluiten wanneer nodig.

Hittegolf vanaf donderdag

Vanaf a.s. donderdag wordt er juist een hittegolf bij het Comomeer verwacht. De temperaturen zullen dan oplopen tot zo’n 35 graden. Het is nog afwachten wat de schade van deze wateroverlast is. Tot nu toe zijn er geen gewonden gevallen.

Bron hoofdfoto: La Provincia di Como

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!