Parkeren in Italië

Parkeren in Italië is soms een enorme uitdaging. Vaak is er niet alleen weinig plaats en zijn de parkeerplaatsen smal, maar ook de regels zijn anders dan in Nederland. Daarom hier een uitleg, zodat jij zorgeloos kunt parkeren in Italië en tijdens je vakantie bij het Comomeer!

Wil je meer weten over de verkeersregels en tanken in Italië? Lees dan hier alles over de Italiaanse verkeersregels en over tanken in Italië.

Witte parkeervakken

Dit zijn de beste parkeerplaatsen, ze zijn namelijk gratis! Het kan wel zijn dat je hier een parkeerschijf moet gebruiken. Let dan goed op wat de maximale parkeerduur is.

Blauwe parkeervakken

Dit zijn betaalde parkeerplaatsen. Wanneer je in een blauw parkeervak geparkeerd staat, dien je dus een bonnetje te halen. Plaats je parkeerbon duidelijk zichtbaar achter je raam!

Gele parkeervakken

Dit zijn parkeervakken voor invaliden. Je mag hier dus enkel parkeren wanneer je in bezit bent van een invalide parkeerpas.

parcheggio - parkeren italië

Wat betekenen die tekens op zo’n parkeerbord?

De Italiaanse verkeersborden staan vol met speciale tekens. Een veel voorkomend teken is het kruis of de twee hamers. Hier staan dan dagen en tijden achter waarvoor dat parkeerbord geldt. Lastig voor ons toeristen, als wij de betekenis van die symbolen niet kennen. Daarom hieronder een uitleg, zodat jij voortaan precies weet waar in Italië je wel en niet mag parkeren of moet betalen!

Verkeerssymbool hamers - Italië

Twee hamers op een Italiaans parkeerbord

Wanneer je het symbool van de twee hamers op een parkeerbord ziet, betekent dit dat het parkeerbord geldt op werkdagen. Vaak wordt er een periode aangegeven en/of een tijdspad.

De afbeelding hiernaast staat dus voor werkdagen tussen 08.00 uur en 20.00 uur. Afhankelijk van het parkeerbord wat hierbij staat, kan dit of betaald parkeren zijn (blauwe parkeervakken) of bijvoorbeeld het gebruik van een een parkeerschijf verplichten (witte parkeervakken).

Verkeerssymbool kruis ItaliëKruis op een Italiaans parkeerbord

Het kruis op een Italiaans parkeerbord staat voor feestdagen. Staat zo’n kruis op een verkeersbord, dan betekent dit dus dat het parkeerbord geldt op feestdagen in de periode en het tijdspad welke aangegeven wordt op dit bord.

Parkeren in Italië, op z’n Italiaans

De Italiaanse politie is niet zo streng als in Nederland. Je zult in Italië dan ook regelmatig auto’s verkeerd geparkeerd zien staan, zonder dat ze een bekeuring krijgen. Belangrijk is dat je niemand tot last bent met het parkeren van je auto. Zet je auto dus niet op een stoep neer of voor een in- of uitrit.

Let bij het parkeren op dat de parkeerplaatsen in Italië soms korter en smaller zijn dan we in Nederland gewend zijn. Dit zie je veel in de kleine dorpjes rond het Comomeer. Vaak zijn stoepen daarnaast hoger dan in Nederland. Let dus op je bumper bij het parkeren!

Nieuws

Events juli & augustus 2019

Ben je in de zomermaanden bij het Comomeer op vakantie? Hier vind …

Stakingen en verkeerscontrole juli 2019

Comomeer & Milaan | Juli is de maand dat vele toeristen naar Italië trekken. …

Noodweer bij het Comomeer

Dervio, Como & Valtellina | De afgelopen dagen heeft het flink gestormd bij het Comomeer …

Meer nieuws