Pian di Spagna

In het Noorden van het Comomeer ligt het natuurreservaat Pian di Spagna. Onder het natuurreservaat valt het Lago di Mezzola en het gebied wat tussen dit meer en het Comomeer ligt. Pian di Spagna valt deels onder de provincie Como en deels onder de provincie Sondrio. Het kantoor van het reservaat ligt in Via La Torre in Sorico in een modern multifunctioneel gebouw.

Flora

Het reservaat bestaat uit uitgestrekte riet en zegge gebieden. Delen van het meer, vijvers en kanaaltjes zijn deels verborgen door de groei van waterlelies. Het grootste gedeelte van het Pian di Spagna wordt bedekt door gewassen zoals maïs, luzerne, raaigras en hooiland, afgewisseld met stukken struiken en fruitbomen en hier een daar een boom zoals iepen, populieren, elzen, wilgen en eikebomen.

Pian di Spagna

Fauna

De dieren die in het reservaat leven zijn voornamelijk wintertalingen, meerkoeten, wilde eenden en nachtreigers. En vind je hier meerkoeten, de zwaan en waterhoenen. Ook telt het Pian di Spagna diverse amfibieëen zoals de salamander, groene kikker en de gewone pad. Naast deze amfibieën leven hier ook enkele reptielen zoals de hagedis, de ringslang en de waterschildpad.

Daarnaast ligt het Pian di Spagna op de route van diverse trekvogels. In het voorjaar blijven diverse vogels tijdelijk hier, alvorens ze de Alpen oversteken richting het noorden. In het najaar, als de vogels weer richting het zuiden trekken, rusten ze hier uit. Tijdens deze periodes is het reservaat ook een paradijs voor de vogelliefhebbers.

Geschiedenis

Pian di Spagna is ontstaan door de aanvoer van puin vanuit de rivier de Adda. Duizende jaren geleden was het Comomeer een geheel met het Lago di Mezzola. Vanwege haar strategische ligging wordt het gebied basis voor diverse vestigingswerken die vervolgens zijn uitgebreid door de Spanjaarden (vandaar de benaming Pian di Spagna). Vanaf hier liep de grens van Graubünden (kanton van Zwitserland) die Valtellina en de Governator van Milaan (nog onder Spaans bewind) controleerde.

Pian di Spagna Sorico

Door deze ligging, liet de gouverneur van Milaan een fort bouwen op de heuvel ten noorden van Montecchio. Dit fort stond in verbinding met de Toren van Sorico, het Fort d’Adda (tegenwoordig een stal), de toren van Curcio en die van Fontanedo. Het fort houdt lang stand en wordt pas in 1796 door Napoleone Bonaparte ontmanteld.

Tijdens de eerste wereldoorlog fungeerde het fort als observatiepost voor het nabei gelegen Fort Montecchio Nord, gebouwd in 1914. Tegenwoordig bestaat het fort (Fort Fuentes genaamd) uit enkel overblijfselen van de muren omgeven door dichte vegetatie.

Wandel- en fietsroutes door het Pian di Spagna

Op het Pian di Spagna staan diverse bordjes die je kunt volgen voor een mooie wandelroute evenals fietsroute.

Foto's

Nieuws

Events juli & augustus 2019

Ben je in de zomermaanden bij het Comomeer op vakantie? Hier vind …

Stakingen en verkeerscontrole juli 2019

Comomeer & Milaan | Juli is de maand dat vele toeristen naar Italië trekken. …

Noodweer bij het Comomeer

Dervio, Como & Valtellina | De afgelopen dagen heeft het flink gestormd bij het Comomeer …

Meer nieuws