Aan het Comomeer wordt de wijn Domasino geproduceerd. Deze wijn is de enige echte wijn van het Comomeer en wordt geproduceerd door Sorsasso. De naam Domasino is afkomstig van de term waarmee oorspronkelijk de wijnen aangegeven worden die uit het gebied bij Domaso komen.
De terrassen met wijngaarden in het buurtschap Gaggio boven Domaso worden blootgesteld aan het gematigde klimaat en de wind vanaf de westoever van het Comomeer waardoor de terrassen druiven produceren van kwaliteit en waarde. Daniele Travi verbouwt hier sinds 1997 de locale traditionele druiven la Verdesa Bianca en la Rosseia verbouwt, maar ook de internationaal bekende druiven Merlot en Sangiovese.
Van deze druiven maakt Sorsasso de Domasino bianco IGT Terre Lariane die gekenmerkt wordt door zijn frisheid en delicate aroma’s. En de Domasino rosso IGT Terre Lariane die gekenmerkt wordt door zijn robijnrode kleur en aangename aroma’s van rood fruit.
Domasino rosso IGT Terre Lariane
De rode Domasino wijn bestaat uit vier verschillende druiven: Rosseia 5%, Barbera 5%, Sangiovese 40% en Merlot 50%. Het is een zachte wijn met een aangename frisheid. De wijn smaakt goed bij rood vlees, pittige vis, verse kazen en salumi (vleeswaren). Domasino rosso komt het beste tot z’n recht op een temperatuur van 15 tot 18 graden en kan zo’n 5 tot 7 jaar bewaard blijven.
- Leeftijd van de wijngaarden: 10 tot 30 jaar
- Bodemkenmerken: grind & kalksteen
- Ligging wijngaarden: terrassen op het oosten, zuidoosten
- Hoogte: tussen de 250 en 300 meter
- Oogst: half oktober
- Rijping: zes tot acht maanden in kleine eikenhouten vaten
- Veroudering in de fles: zes maanden
- Percentage alcohol: 13%
Domasino bianco IGT Terre Lariane
De witte Domasino wijn is gemaakt van twee verschillende druiven: 50% Sauvignon en 50% Verdesa. Het is een harmonische wijn met een afdronk van amandel. Deze witte wijn kan tot maximaal 2 jaar bewaard blijven. Domasino bianco smaakt goed bij vis van het meer, wit vlees en antipasti (voorgerechten). De wijn komt het beste tot z’n recht op een temperatuur van 7 tot 9 graden.
- Leeftijd van de wijngaarden: 10 tot 30 jaar
- Bodemkenmerken: grind en kalksteen
- Ligging wijngaarden: terrassen op het oosten, zuidoosten
- Hoogte: tussen de 250 en 300 meter
- Oogst: begin oktober
- Rijping: drie maanden in roestvrijstalen tanks
- Veroudering in de fles: twee maanden
- Percentage alcohol: 12%